Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

16 april 2018

Dubbla VM-guld i bageri till Svenska Juniorbagarlandslaget

Det Svenska Juniorbagarlandslaget tävlade den 11-15 april i VM för unga bagare, UIBC:s (International Union of Bakers and Confectioners) internationella mästerskap för unga bagare. Det svenska teamet kammade hem såväl lagguldet som det individuella guldet genom Pernilla Boström. Dessutom tog laget genom Tintin Larsson även en individuell bronsmedalj.

För Sverige tävlade Pernilla Boström, 23 år, ursprungligen från Halmstad och arbetar idag på Brunkebergs bageri i Stockholm och Tintin Larsson, 21 år, ursprungligen från Dalarna och arbetar idag på Lidingö Bröd och Pâtisserie. Svenska Juniorbagarlandslaget vann VM-guld. Pernilla vann dessutom guld individuellt och Tintin tog den individuella bronsmedaljen. Laget har coachats av Kim Lund, Frank i Västerås, och Moa Brink, Nya Lundbergs Konditori i Stockholm.

UIBC har arrangerat tävlingen sedan 1971. I år avgjordes den i Valencia, Spanien. Förutom Sverige tävlade Belgien, Brasilien, Chile, Frankrike, Nederländerna, Portugal, Spanien, Thailand, Turkiet samt Tyskland.

 

I VM för unga bagare tävlar länderna såväl i lag som individuellt. Varje lag består av två bagare som bakar i fyra huvudkategorier – matbröd, söta bröd (bullar), kavlade degar (croissant och wienerbröd) och skådebröd (skulptur i bröd). Dessutom gjorde varje tävlande sin egen smörgås. Temat var sport som VM-guldmedaljören Pernilla valde att tolka genom att baka bröd i form av skidor, såväl skådebrödet som figur på matbrödet.

– Jag har svårt att tro att det är sant. Att vinna VM, det är helt ofattbart, säger en tagen Pernilla Boström efter att ha vunnit VM för unga bagare i Valencia. Det har varit så roligt att träna inför VM och få möjlighet att använda all den kreativitet jag och mina lagkompisar har. Mest imponerade blev juryn av mitt skådebröd i form av två skidor som höll upp en eld och mina äppelbullar!

– Det är fantastiskt roligt att Svenska Juniorbagarlandslaget vann dubbla guld i VM för unga bagare. Vi har många otroligt duktiga bagare i Sverige och de här gulden visar att vi även kommer att stå oss väl i internationell jämförelse framåt. Bagaryrket är ett hantverksyrke och den här tävlingen är ett bra tillfälle att visa upp de fantastiska kunskaper våra bagare besitter, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Juniorbagarlandslaget.

Laget sponsras av KåKå, Nord Mills , Sveba-Dahlen och Jästbolaget.

 

Om Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Förutom Svenska Juniorbagarlandslaget driver organisationen även Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget och arrangerar bl a SM Unga Bagare, Årets Bagare och Årets Konditor. För mer information: www.bageri.se.

För högupplösta pressbilder och mer information, klicka här.

För ytterligare information om Juniorbagarlandslaget, kontakta: Martin Lundell, vd hos Sveriges bagare & konditorer, mobil: 0703-64 67 94, e-mail: martin@bageri.se