Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
 • Svenska Juniorbagarlandslaget har vunnit silver i VM för Unga Bagare som avgjordes i Taipei, Taiwan
 • Pressmeddelanden /
 • Press /
 • Hem /

22 februari 2023

Svenska Juniorbagarlandslaget har vunnit silver i VM för Unga Bagare som avgjordes i Taipei, Taiwan

Tio länder hade kvalat in till VM för Unga Bagare och efter två dagars intensivt bakande lyckades Sveriges till slut vinna silvermedaljen. Guldet gick till värdnationen Taiwan och bronset till Brasilien. Laget utgjordes av Cassandra Persson och Andrea Wiberg. Coach var Amanda Bäckström.

Temat för årets tävling var Kultur från ditt eget land och det skulle bakas sammanlagt 130 produkter i fem olika kategorier:

 • Bröd
 • Frallor
 • Söta bullar
 • Kavlade bullar
 • Skådebröd

Svenska Juniorbagarlandslaget valde att tolka temat genom svensk midsommar och kurbitsmönster med bland annat stansade dalahästar och ett kavlat bröd med västerbottenost och rom. Förberedelser har pågått hela hösten och vintern och Andrea och Cassandra har tränat intensivt för att hinna med så mycket som möjligt under den korta tiden som tävlingen pågår.

Utöver Cassandra och Andrea så var även lagets coach Amanda Bäckström på plats som juryrepresentant.

 • Det var hård konkurrens. Trots lite motgångar under tävlingens gång så lyckades Cassandra och Andrea prestera ett fantastiskt bord. Jag känner mig så stolt och glad över deras prestation, säger Amanda Bäckström, coach för Svenska Juniorbagarlandslaget.

Trots långa tävlingsdagar och den stora tidsskillnaden hann tjejerna även med att se och uppleva delar av Taipei.

 • Upplevelsen och möjligheten att få åka till Taiwan har varit magisk. Så roligt att få åka till ett land man aldrig skulle åkt till annars och uppleva landet från olika perspektiv. Självklart bakningen, men även kultur och mat, säger Andrea Wiberg.

Cassandra Persson arbetar till vardags på Mat- och Chokladstudion i Malmö. 073 537 58 87

Andrea Wiberg arbetar på Björns Konditori i Vellinge. 072 150 93 44

Amanda Bäckström arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm. 070-585 98 41

 • Tjejerna i Svenska Juniorbagarlandslaget har stått för en imponerande insats. Återigen visar våra unga svenska bagare att Sverige tillhör världstoppen när de med fantasi, kreativitet och ett otroligt hantverk skapar fantastiska bakverk. Den nästan en och en halv meter höga midsommarstången med allt från dalahästar till blommor, allt kreerat av olika sorters bröd var imponerande, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Juniorbagarlandslaget.

Om Svenska Juniorbagarlandslaget

Svenska Juniorbagarlandslaget består av de fyra unga bagare som placerar sig bäst i tävlingen SM Unga Bagare. Av de fyra lagmedlemmarna i landslaget tas två ut till VM för unga bagare. Svenska Juniorbagarlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Sponsorer är Kåkå och Nord Mills.

Foton:

Foton finns på https://junior.bagarlandslaget.se/press/pressbilder/

För information och branschfrågor, kontakta:

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer

Mobil: 0703-64 67 94

E-mail: martin@bageri.se

Om Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt som organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se

Martin Lundell
VD
08 762 67 94
martin@bageri.se

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se